torsdag 13. september 2007

Fred og velstand på dere mennesker. Fryd dere


This means buisness.


Velkommen til det 20 århundre, det århundre hvor menneskeheten lærte seg å leve, eller kanskje forbruke lidenskapelig, vise omtanke for hverandre og vise solidaritet og empati ved naturkatastrofer i andre land. Ikke minst lærte de å vise ansvar for sine egne handlinger. For slik er det desverre, at vi alle må stå til veggs for våre handlinger før eller senere. Forurensing. global oppvarming, Co2 utslipp og apokalypse kom stormende ut av tv-skjermen og inn i stua. Et lite øyeblikk vurderte jeg å glemme tsunamiofrene og menneskene i New Orleans, men så fortalte tv meg at naturkatastrofene på mystisk vis var nært sammenbundet med disse nye endringene i trusselbildet på tv skjermen. Det er kanskje slik noen ganger her i verden, at ting har sammenhenger. Men heldigvis, takket være banebrytende teknologi, har vi nok en gang funnet en trussel mot menneskeheten i siste liten før den svelger oss og sender oss ut av historien som nok en av planetens mange arter som ikke var tilpassnings dyktige nok. Vi har altså identifisert en trussel mot våre liv. En ny trussel krever handling; Våre liv står på spill. Hvilke trusler er det vi står ovenfor? Planeten blir varmere og det fører til at havet stiger. Og da mister tomtene i strandlinjen verdien sin. Bedrifter må evakueres i hopetall, og ikke minst byer kommer til å stå under vann. Alle vil bli fattige, økonomien blir rasert, og vi vil ikke ha penger til mat og så sulter vi og dør ut.

Hva kan du gjøre?
«Buisness as usual. Use your illusion, the only solution.»


Slapp av. Det finnes håp der ute. Det som i skrivende stund blir gjort for å hindre at vi dør ut som art er at en ny næring skal vokse frem. Gründere over hele jorden har kommet ut fra think-tankene sine og gitt oss en livbåt. Eksempelvis kan du for hver flyreise du foretar, betale en sum til et selskap som planter et tre, som gjør at du nuller ut Co2-utslippene fra flyreisen din. Når du tar deg en øl på byen, kan du gi penger til et firma som planter et tre, som veier opp for Co2-utslippene forbundet med ølens reise fra bryggeri til berberi. Forretningsmulighetene er av uante dimensjoner! For hver ting eller tjeneste du kjøper, kan du kjøpe en tjeneste, som nuller ut eventuelle Co2 utslipp forbundet med ditt forbruk. Slik reddes vi i siste liten av det private initiativ sin Co2-utnullingshandel. Ikke bare redder det oss fra utryddelse, det gir til og med deg uante karrieremuligheter. Alt du trenger for å bli gründer er et jorde, spader, tilgang på vann og trær. På denne måten kan vi alle ta del i velstanden som sannsynligvis vil springe ut av denne nye næringen. Jo mer folk forbruker, jo større vil inntektene våre bli og på den måten kan alle få realisert drømmen om hus, feriehus, hytte, bil og båt, eksotisk mat fra fjerne land og muligheten til å reise rundt i verden og oppleve andre kulturer uten å måtte bekymre seg for regningen.
Hvem hadde trodd et det var slike eventyrlige muligheter for å redde oss? Kan vi kalle det miljøvernsbistand? Slik kan vi redde vår art fra utryddelse. Normaliseringen av å ta hensyn til miljøet har gitt oss nye forretningsmuligheter. Det finnes ingen ende i horisonten på forretningsverdenens syv hav. Ingen ende. Kall meg gjerne kynisk men man kan forbruke så meget man vil og kjøpe oss fri fra utryddelse ved å spytte kald, eller gjerne glovarm nykjøpt utenlandsk valuta i miljøkisten. Fri fra utryddelse og plettfri samvittighet på et blunk. Ingen stigende hav, ingen klimaendringer. Bare vårt eget globale fellesskap, fylt opp med sigarer fra Cuba og ekte østeriske østers med Champagne fra Champagne. Lykke over menneskeheten, som vaktfult styrer skuta mens vi seiler gjennom historiens endeløse hav med stø og sikker kurs.

"Svelg unna alt du kan, det er alt for sent å snu."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar